Ecologische voetafdruk

Verklein je CO2-afdruk

De oceaan mag geen afvalput worden

De wereld bestaat voor zo’n 70% uit oceaan. De oppervlakte-en dieptestromingen vervoeren allerlei voedingsstoffen, die door miljoenen plant- en diersoorten worden gebruikt of worden omgezet in nieuwe voedingsstoffen. Onze planeet is leefbaar doordat al deze processen zich afspelen.

De mens vervuilt

Helaas gebruikt de mens de oceaan vaak als afvalputje. Jaarlijks worden er chemische en toxische stoffen in de oceaan aangetroffen; van plastic tot pcb’s tot zware metalen. Dit soort stoffen komen ook terecht bij dieren en dat is niet zo best! Dit kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor mensen die bepaalde vlees of vissoorten eten, want daar zitten de giftige stoffen opgehoopt door wat deze dieren in hun verleden hebben gegeten. Als een persoon dit soort vlees eet, zal hij ook de giftige stoffen in zijn lichaam hebben en dat is niet zo goed voor de gezondheid. Een andere vorm van vervuiling is oceaanverzuring door de uitstoot van te veel CO2.

Lawaaivervuiling

Een andere vervuiling is lawaaivervuiling. Denk bijvoorbeeld aan de mensen die dicht bij Schiphol wonen en veelal last hebben van lawaai wat uit de motoren komt, maar ook scheepsmotoren, windmolenparken en onderzeese waterproeven kunnen veel overlast veroorzaken. Momenteel weten de wetenschappers niet wat het effect van lawaaivervuiling op zeedieren is. Er wordt voorspeld dat er een mogelijk verband bestaat tussen lawaaivervuiling en dolfijnen en walvissen die op het land aanspoelen of vismigratieroutes die niet meer te bereiken zijn.

Biodiversiteit

Wanneer oceanen telkens meer worden vervuild heeft dit gevolgen voor onderzeese dieren. Het onderwaterleven komt dan onder druk te staan. Dit is natuurlijk erg gevaarlijk. Het leven van de onderzeedieren sterft uit, waardoor de biodiversiteit onder water verder afneemt. Dit moet voorkomen worden door de vervuiling tegen te gaan. Dit kan door betere voorlichting op scholen te geven, maar ook mensen te belonen als ze willen meewerken aan het verduurzamen van de wereld. Op deze manier wordt iedereen aangespoord om beter voor de wereld te zorgen en zullen we deze problematiek niet meer hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *